Lonneboot

In de 18e eeuw stond in de Veerstraat een huis met de naam ‘De Lonneboot’. In dat huis was tot 1739 de school van het dorp: bij de meester aan huis. In 1995 werd deze naam gegeven aan de nieuw ontstane school: een fusie tussen de openbare en de protestants-christelijke basisscholen. Daarmee werd De Lonneboot een van de eerste samenwerkingsscholen van Nederland. Sinds 2001 hoort de school bij Archipelscholen.
De Lonneboot is dé school voor kinderen uit Nieuw- en Sint Joosland en de Mortiere.